Stichting Horeca Ameland

In een dringende zoektocht naar horecapersoneel, verzonnen Amelandse Horeca ondernemers samen een oplossing die in Ameland Academy in 2019 zijn vorm kreeg: een innovatieve horecaopleiding op het eiland die onderscheidend is van vergelijkbare opleidingen in het land na voorbeeld van de Texel Academy maar toch iets anders. Ambitieuze leerlingen krijgen een mbo niveau 2 én/of 3 opleiding in de richting van kok, gastvrouw of gastheer volgen en praktijkervaring opdoen bij één van de vele horecabedrijven op het eiland.

Het onderscheid zit in de kleinschaligheid, de extra aandacht, de kwaliteit van het onderwijs en verder in een aantal andere ingrediënten: het is cruciaal dat leerlingen op het eiland kunnen wonen. Omdat er zoveel vacatures openstaan,

 
krijgt elke leerling een baangarantie en is er doorstroom mogelijk naar vervolgopleidingen. De opleiding moet één in plaats van de gebruikelijke twee jaar duren en om de leerlingen tijdens zo’n intensief jaar te helpen, moet er begeleiding komen.

Ook krijgt het unieke karakter van de Wadden en Ameland specifiek een zichtbare plek in het onderwijs. Geen enkel concurrerend initiatief kan namelijk het eilandleven als ingrediënt tot verleiding inbrengen. Onder het motto ‘wie niet wil vergrijzen, moet verjongen’ treft de Ameland Academy een brede doelgroep. 

We willen met ons unieke concept zowel jongvolwassenen uit de rest van Nederland naar het eiland halen maar ook ruimte bieden aan Amelandse jongeren die vanuit de middelbare school doorstromen naar het MBO en graag op het eiland willen blijven. Daarnaast bieden we ambitieuze Amelandse horeca professionals die passie hebben voor het vak en al een baan hebben in de horeca de ruimte om een diploma te behalen en hebben we plek voor omscholers die graag in de dynamische gastvrijheidsindustrie op Ameland aan de slag gaan. 

De Ameland Academy is in 2019 opgericht door Stichting Horeca Ameland en inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen talloze ondernemers, eilanders, politiek en onderwijs. De enthousiaste samenwerking resulteert in een duurzaam recept tegen vergrijzing en –als gevolg – tekorten op de arbeidsmarkt.