Leren

Je betaalt een vergoeding van €500 aan de Ameland Academy. Wanneer je het jaar succesvol afrondt en je diploma behaalt krijg je de betaalde €500 terug. Je boeken, excursies, extra lessen, materiaal en begeleiding worden allemaal door de Academy vergoed. 

Ja, als je zonder goede reden vroegtijdig stopt heeft de Ameland Academy het recht om €1000,- terug te vorderen.

Deels betaal je de boeken met je eigen bijdrage. De rest betaalt de Academy. De boeken ontvang je op je eerste lesdag.

Je hebt 8 uur les per week en bent thuis (afhankelijk van je niveau) ca 4 uur per week met huiswerk bezig.

Je hebt elke woensdag van 9 tot 5 uur les. In de ochtend krijg je de vakken Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Als leerling van de koksopleiding krijg je in de middag theorievakken over koken en leer je over warenkennis, hygiëne en voeding.

Als leerling van de gastheer/-vrouw opleiding doe je in de middag theoriekennis op over onder andere gastgericht communiceren, het serveren van dranken en gerechten, gastvrijheid en voedselveiligheid.

Naast het reguliere traject, word je tijdens het opleidingsjaar getrakteerd op aanvullende excursies waarin je alles leert over de unieke eilandgastronomie. Elke maand ga je op woensdag een dagdeel met de klas op pad. Je gaat bijvoorbeeld op pad met de eilandjager, leert bier brouwen en kaas maken.

De Ameland Academy is gehuisvest in De Toel in Nes

Adres:
Kardinaal de Jongweg 31
9163 HZ Nes – Ameland

Ja, je kan met je behaalde diploma doorstromen naar niveau 3.

Ja, je werkt met een arbeidsovereenkomst waarin je per jaar 5 weken vakantie hebt. Omdat deze opleiding normaal 2 jaar duurt en bij ons 1 jaar, moet je rekening houden met een intensief schema. In de zomervakantie is het hoogseizoen op Ameland.

Je neemt je vakantie daarom grotendeels op in de winterperiode.

Je ontvangt een diploma van het ROC Friesland College voor Basis Kok Niveau 2 of Gastheer/Gastvrouw Niveau 2.

Bij goed functioneren en goede inzet krijg je gegarandeerd een baan op het eiland.

Werken

De Ameland Academy zorgt dat er voor elke leerling een passende werkplek is. Tijdens ‘Expeditie Ameland’ matchen wij leerling en restaurant / hotel / vakantiepark / strandpaviljoen.

We horen graag waar je zou willen komen te werken en doen ons best je ideale plek te organiseren, maar kunnen niets garanderen.

Je bent in dienst bij je leerbedrijf. Ieder leerbedrijf heeft een eigen dag waarop het loon wordt uitgekeerd. Vraag je werkgever op welke datum hij uitbetaalt.

Nee, dit kan niet. We matchen iedere deelnemer met zorg aan een leerbedrijf en we gaan er vanuit dat dit voor iedereen goed uitpakt.

Je verdient salaris conform Horeca CAO functiegroep 2. Wanneer je jonger bent dan 17 jaar en het leerbedrijf jou niet kan voorzien van betaalbare verblijfsaccommodatie, ga je op de campus wonen. In dit geval zal je minimaal het CAO loon functiegroep 2 van een 17 jarige betaald krijgen om zo je leven en wonen op Ameland te kunnen financieren.

Wonen

Ja, dat kan. Je hoeft niet op de campus te wonen om deel te nemen.

Je moet minimaal 16 jaar oud zijn.

Ja, om op de campus te kunnen wonen, moet je je inschrijven bij de gemeente Ameland.

Je kan je inschrijven bij het gemeentehuis met een getekend huurcontract en een geldig legitimatiebewijs. Dit kan tot 5 dagen ná de verhuizing. Als je je inschrijft op Ameland, word je automatisch uitgeschreven bij je vorige gemeente.

De campus bestaat uit kamers, studio’s en appartementen. Foto’s van de woningen zijn te vinden onder het kopje ‘wonen’ op de website. Prijzen zijn als volgt:

Kamer: €87,50 per week
Studio: studio: €120,- tot €150,- per week
Appartement: €160,- tot €180,- per week

De prijzen zijn inclusief: gas, water, stroom, internet, mede gebruik wasmachine en wasdroger, belastingen, riool, kabel, onderhoud en schoonmaak van de gezamenlijke ruimte en tuin.

Dat beslist de overheid. Je kan dit checken op: mijntoeslagen.nl

Er kan alleen huursubsidie aangevraagd worden over de kale huur, niet over de servicekosten.

Nee, je moet je eigen meubels mee nemen.

De campus staat in Ballum.

Als je na je opleiding wilt blijven, gaan we samen met jou en met hulp van lokale ondernemers op zoek naar nieuwe woonruimte op het eiland.

woning-huiskamer

Algemeen

De Ameland Academy is in september 2019 gestart met de eerste groep leerlingen.

De Ameland Academy is een project van de stichting Horeca Ameland.

De Ameland Academy wordt gefinancierd door meerdere instanties, organisaties, sponsoren en de overheid. Ook de deelnemende ondernemers zelf dragen bij.

Het geld wordt besteed aan:

– de opleiding en alle extra’s (maandelijkse excursies);
– coaching voor alle leerlingen op het eiland;
– uitvoering.

We proberen binnen 24 uur op alle vragen via mail en sociale media te reageren.